Lexikon dřeva Druhy dřeva

Olivový

[Olivový]; [Olea europaea]; Obchodní názvy: Ölbaum (D), Olivio (IT), Olivier d'Europe (F), Olive Tree (GB)

Olivový

Původ

Středomořské oblasti, Sýrie, Palestina, Anatálie a jižní Malá Asie

Objemová hmotnost

810 – 900 kg/m³

Třída odolnosti

k. A.

Radiální smrštění

k. A.

Tangenciální smrštění

k. A.

barva dřeva

žlutobílá s načervenalým nádechem a pruhovaná s tmavými pruhy

dřevěná struktura

k. A.

Verwendung

Soustružené zboží, drobné předměty

Olivovník (Olea europaea) je stálezelený strom, který dosahuje výšky 10 až 20 metrů a může se dožít až 1000 let. Pravidelné prořezávání pěstovaných olivovníků maximalizuje výnos. Doba květu trvá od konce dubna do začátku června, přičemž většina odrůd je samosprašná. Plody, olivy, jsou zpočátku zelené a po dozrávání se zbarvují do černé nebo purpurově hnědé. Nejvyššího výnosu je dosaženo zhruba po 20 letech. Většina oliv se zpracovává na olivový olej nebo nakládané ovoce. Výrobky z olivového dřeva mají ve středomořské kuchyni zvláštní místo. Olivovník se pěstuje od 4. tisíciletí před naším letopočtem. Pěstována jako užitková rostlina ve XNUMX. století před naším letopočtem a patří do čeledi olivovníkovité (Oleaceae).

Dřevo olivovníku (Olea europaea) se používá různými způsoby na nábytek, dechové nástroje (zejména zobcové flétny), kuchyňské náčiní a další předměty každodenní potřeby. Olivovník roste v oblastech Středozemního moře a kolem Černého moře, preferuje oblasti se středomořským klimatem, které se vyznačují průměrnými ročními teplotami 15 až 20 °C a ročními srážkami 500 až 700 mm. Tato charakteristická rostlina středomořské vegetace snáší vysoké teplo, ale v chladných zimách je citlivá na mráz, což ohrožuje plodiny a plantáže. Olivovník je nejen ekonomicky významný, ale také utváří kulturní krajinu a vegetaci ve středomořských oblastech.

Zdroj: Wikipedia